Jongdierendag 2021

Jongdierendag 2021                                                            

Toen we eind deze zomer als bestuur, in nieuwe samenstelling, voor het eerst weer een normale gezamenlijke vergadering in Weidum hadden waren we het snel eens: een jongdierendag zou mooi zijn!

Helaas begon de tijd al redelijk te tikken. Er waren namelijk verenigingen die hun jongdierendag al achter de rug hadden of dat binnen enkele weken zouden organiseren. Dit was duidelijk te kort dag om onze leden nog te kunnen bereiken. Dus, what to do!?

Gelukkig is er dan een relatie met een plaatselijke vereniging waar we al héel lang mee samenwerken: de Aeikoer! Zij zagen een jongdierendag wel zitten en zo konden we op de vertrouwde datum rond dierendag (uiteraard geen toeval) een ochtend kippenkeuren en samenzijn organiseren.

Helaas waren, en zijn, er nog steeds uitdagingen om evenementen te organiseren en is er bewust voor gekozen voor geen of weinig publiek. Het moest een mogelijkheid voor onze fokkers worden om hun dieren weer eens te laten beoordelen. Zo gezegd zo gedaan.

We hebben de bij ons bekende fokkende fhc-leden persoonlijk via de post of mail benaderd en via de moderne kanalen: onze website en facebook.

En met succes! Met 64 grote en 54 krielen in de kooien was het een van de grootste jongdierendagen die de FHC ooit heeft gehad. Er waren veel kleurslagen aanwezig en ook zagen we enkele nieuwe gezichten tussen de inzender: een positieve ontwikkeling.

Met 118 dieren konden  keurmeesters Fennema, Heerdink en van Es hun borst nat maken om ze op tijd van een predicaat te voorzien.

Bij de grote Friese was de grootste klasse niet geheel verrassend te vinden bij de geelwitpellen. 6 inzenders showden hier beloftevolle dieren in een zeer goede kwaliteit. 2 uitblinkers staken op dit moment met kop en schouders boven de rest uit: een zeer fraai type hen van Roel Schraa en de uiteindelijke kampioen van Marten Wiersma die zéer compleet was in pelling, kleur en type.

Ook de klasse zilverpel was eentje om te smullen. Toen we 15 jaar geleden actief met de kleur aan de slag gingen (oa met Duits bloed van Leißing en Sager) konden we alleen maar dromen van zo’n kwaliteit als hier getoond. Luxe types, fraai kleurbeeld, goede kammen – het zat er allemaal in Drogeham. Beste van de kleur werden 2 Fraaie hennen van ondergetekende die vooral boven de rest uit staken door de prima oogkleur. De 1e F werd daarbij de op 1 na mooiste Fries.

Ook bij de goudpel een dier die opviel: Roel Schraa heeft dit jaar bijzonder goed gefokt met deze oude kleur en wist dus een Fraaie hen in de kooi te brengen met zoals we van hem gewend zijn: een luxe typje! De roodpel hennen die er zaten hadden duidelijk nog wat weken nodig om in showconditie te komen. De 2 hanen maakten daar al veel goed, met een prima kleur en veelbelovend luxe type wist Draaijer al een dikke ZG te halen.

Zeer opvallend waren de witte en zwarte hennen van nieuw lid Tjitze Bouma. Zeker de tweede witte hen was oogstrelend mooi: luxe type, fraaie kop, prima witte kleur: een bijzonder Fraaie rasvertegenwoordigster! Ook de derde zwarte hen was er een die op het netvlies bleef staan met haar prachtige royale type en uitstekende kleur. Als afsluiter zat er een duo blauwe van Bonnema die voor de clubshow alvast een veelbelovende kleur lieten zien.

Groot:
1 geelwitpel hen van Marten Wiersma F96
2 zilverpel hen van Harm Jan Brink F96
3 goudpel hen van Roel Schraa F96
 

De mooie klasse krielen begon met een mooie klasse goudpellen. Gelukkig zien we deze kleur weer meer voorbij komen! Op de clubshow in Sneek van 2019 was er een extreem dieptepunt qua aantallen en zagen we ook vrijwel geen fokkers meer. Gelukkig hebben een aantal mensen de handschoen opgepakt en stuurden hier 4 fokkers dieren in. Wat ook mooi was om te zien is dat fokkers Bonnema, de Ram, de Koster en vd Meulen goed aan elkaar gewaagd waren en allemaal veelbelovende dieren showden. Helaas was de meest complete hen niet helemaal compleet: een missend teenkootje zorgen voor 0 ipv 96 punten. Voor de fok geen probleem, voor de show helaas een uitsluitingsfout. De haantjes lieten zich al heel verassend compleet en met goede landhoen-types zien.

De roodpel krielen mochten net als bij de grote wat uitgerijpter. Ze overtuigden echter in goede rode kleur en mooi krielformaat. Wat een oogstrelende types bij de geelwitpellen. Zowel Van Ittersum als ook Bolding showden fraaie rastypische dieren. De pel en grondkleur blijft een uitdaging maar mag niet vergeleken worden met de gemiddelde kwaliteit bij de grote die al decennialang zijn doorgefokt. Alexander liet zien dat de aanhouder wint! Met bloedmooie types wist hij de 1e en 2e F te showen die ook mooiste en op 1 na mooiste kriel waren! Bolding mocht de 3e prijs in ontvangst nemen.

Bij de roodbonte krielen van de Ram een mooie bontverdeling en fraaie brede bevedering.

Zeer verrassend: de klasse zwarte krielen van vd Meulen en Bonnema! Hier en daar wat wensen maar beslist overtuigend in rasuitstraling en wat is het fijn dat ze er lopen! Ook uiterst bijzonder: de blauwe krielen van Gert-Willem Bonnema. Er is nog wat werk aan de winkel wat betreft formaat en kleur, maar ze zijn er nog!

Zeinstra showde als afsluiter nog een trio zandgele krielen in zg kwaliteit: formaat en grondkleur zijn al goed. Opvallend de goede staartkleur zonder wit. Met nog iets meer contrast tussen hals, vleugeldriehoek en staart zijn ze af.

Kriel 
1 én 2, geelwitpel hen van Alexander van Ittersum met F96
3 geelwitpel hen van Tjeerd Bolding
 

HJB

 
Hieronder wat sfeerbeelden

20211002 JDD FHC 018

Bij de grote hoenders een mooie groep zilverpel en geelwitpel. Hier een knappe zilverpel hen.

20211002 JDD FHC 024

Een hele mooie witte hen (groot)

20211002 JDD FHC 069

Een zwarte krielhen die een F96 predikaat verdiende

20211002 JDD FHC 103

Bij de krielen mooie geelwitpel dieren. Deze hen laat een mooi type zien.