Actueel (archief)

Welkom op de website van de Friese Hoender Club, hier vindt u de laatste nieuwtjes van onze club.

Laatst aangepast: do. 5 febr. (vr. & aanb.), ma. 2 feb. (vr.&aanb.), za.31 jan. (actueel), vr. 30 jan. (actueel), do. 29 jan. (vr.&aanb.), zo. 18 jan.(acteel en foto’s), vr. 16 jan. (agenda, vr. & aanb.), do. 15 jan. (actueel), zo. 11 jan. (actueel en foto’s), wo. 7 jan. (vraag & aanbod).

veertje goudpel

 Klaas DijK

Za. 31 jan. 2015: Deze week kregen we het droevige bericht dat ons clublid en zeer gewaardeerde ex-keurmeester Klaas Dijk, 23 januari op 89-jarige leeftijd is overleden. Hij was sinds 1972 ruim 30 jaar zeer actief als keurmeester. Wij waarderen nog steeds zijn vakmanschap.

We wensen de familie sterkte met dit verlies.

Het Bestuur

 

veertje goudpel

 

 

Vr. 30 jan.: Nieuws maakt Nieuws.
Onlangs berichten we al over de kranten artikel van de roodkoekoekfokkers Geart van den Berg, Joop Petter, Harm Jan Brink en Tjisse Brouwer. Het artikel wat o.a. in de Drachtster Courant heeft gestaan met Harm Jan er in werd eergisteren weer opgepakt door Omrop Fryslan radio. Zij wouden graag wat aandacht schenken aan het terugfokken van deze oude maar niet meer erkende kleurslag. Als dat nog niet genoeg was besloot ook het actualiteiten programma Hjoed van Omrop Frsylan dat ze graag wat wouden laten zien van deze fokker en kleurslag. Een prachtige promotie voor het Friese kippenras en onze fokkers! En hieruit blijkt ook maar weer dat gezien worden er voor zorgt dat je steeds meer wordt gezien. Het artikel en radio fragment kunt u via deze link vinden. Het tv-fragment van Hjoed vindt u hier

 

 veertje goudpel   

Zo. 18 jan.: Zeer geslaagde disctrictshow bij de Zuiderzeeshow in Luttelgeest.
Vorige weekend berichten we al over mooie aantallen op deze show maar ook de kwaliteit mocht worden gezien. Marten Wiersma liet zien zijn dieren in bloedvorm te hebben dit seizoen want hij wist ook hier weer te winnen met een waanzinnig mooie geelwitpel hen. Zijn zegetour begon dit seizoen in Dokkum waar hij de mooiste grote hoen had met een geelwitpel hen. Daarna volgden Ureterp, Drogeham(clubshow FHC zoals u weet) en nu dus ook de Zuiderzeeshow. Ook Roel, Killie en Ulbe showden bijzonder fraaie dieren al was het bij een enkel dier wel te zien dat het seizoen bijna is afgelopen. Bij de krielen wist Wietse Postmus de mooiste Friese kriel te showen. Een bijzonder compleet goudpel hennetje met een hele mooie grondkleur. Ook hier fraaie dieren van de overige inzenders. Ryco, Bokke, Ulbe, Klaas, Marten en Wieger wisten allemaal F dieren te showen. Hierboven alvast een voorproefje van de foto’s die zijn gemaakt. Het is de pelling van een van de geelwitpel kriel hennetjes van Klaas. Deze jongedame was dit seizoen al vaker opgevallen met een bijzonder fraaie pelling en daarom hebben we dit dus maar  vastgelegd zodat u ook nog met ons mee kan genieten. Het hele album vindt u hier of via het fotomenu.

 veertje goudpel   

Do. 15 jan.: Fryske hinnen yn it nijs.
Ruim 10 jaar geleden begonnen Joop Petter en Geart van den Berg met het terugfokken van de illustere kleurslag de roodkoekoek bij de Friese hoenders. Naast hun fokkerij van zilverpel, witte en koekoekkleurige Friese hoenders zijn deze heren samen met Harm Jan Brink en Tjisse Brouwer al jaren bezig om deze oude kleur terug te fokken. Dit gaat gepaard met veel plezier en inmiddels ook de eerste veelbelovende resultaten. Het weekblad Sa24 dat in zuid-oost Friesland wordt verspreid ging op bezoek bij de twee eerstgenoemde fokkers en maakte een mooie reportage die u hier kunt vinden of via de website van Sa.

 

veertje goudpel  

  

Zo. 11 jan.: 2015 begint goed, succes op de Noordshow!
Ge Heezen is zijn jaar goed begonnen in Assen, hij wist met predicaat U de mooie klasse Friese krielen te winnen en ver te komen in de eindronde van de show! Na de winst in Harsewinkel nu dus ook hier een succes. Proficiat! Verder viel ook het zilverpel hennetje van Bokke Lanting in erg positieve zin op tussen de krielen, een plaatje. Bij de grote maar net meer dan 10 dieren. Ane Visser zijn citroenpellen deden het ook hier weer goed met hun mooie kleur en pelling. De grote geelwitpellen waren geen weerspiegeling van het niveau wat we dit seizoen  al hebben gezien. Webredacteur Jan van der Meer heeft zijn nieuwe camera uitgeprobeerd met als resultaat een mooie foto reportage, klik hier voor het album.

veertje goudpel

 

Zo. 11 jan.: Friese hoenders in Hoogezand.
De haan liep er al een tijdje maar sinds afgelopen week is de toom compleet. Een hele mooie koppel grote koekoek Friese hoenders is er nu te zien bij Stichting Natuur- en Milieueducatie Hoogezand-Sappemeer. De drie noordelijke hoenderrassen krijgen hier een prominente plaats in prachtige verblijven. Leuk om een keer te bekijken. Een prachtige locatie en een schitterende promotie voor de Friese hoenders bij een groot publiek van jong tot oud.  Neem eens een kijkje op hun website om te zien wat deze actieve stichting allemaal doet.

veertje goudpel

 

Do. 1 jan.: De foto’s van de vervangende clubshow staan online!
Een overvloed aan foto’s dit jaar van de laatste clubshow, een paar daarvan heeft u reeds in het clubblad kunnen zien maar de rest staat nu ook in het foto-album. De foto’s zijn gemaakt door een hele serie mensen: het grootste gedeelte van de prachtige foto’s in het clubblad zijn gemaakt door onze waarnemend voorzitter Klaas van der Hoek, maar ook Pieter de Hoop en Ryco Paulus hebben schitterende foto’s gemaakt. Heren, nogmaals onze dank voor het maken van deze foto’s.
Tot slot heeft de websiteredactie natuurlijk ook nog een mooi overzicht gemaakt met als resultaat 217 foto’s in dit album!! U vindt het album via het foto-menu of via deze link.

veertje goudpel

wo. 31 dec. : Het clubblad, de laatste editie van dit jaar moet nu bij iedereen op de mat liggen…..

veertje goudpel

Ma. 22 dec.: Topkwaliteit op een geslaagde clubshow.
De clubshow zit er weer op en we kunnen stellen dat het een succes was! De samenwerking van de FHC en bestuur van de Aeikoer was er een om U tegen te zeggen en dat was te zien aan het eindresultaat. We zijn de heren van de Aeikoer dan ook bijzonder dankbaar voor het beschikbaar stellen van de ruimte op zo’n korte termijn en de prettige samenwerking.
Bij de grote Friese hoenders lag het niveau erg hoog met F dieren in de meeste kleuren. Ook bij de grote klasse krielen meerdere erg mooie dieren die de huidige stand van zaken goed weerspiegelde. De grote winnaars van de FHC en de show waren Marten Wiersma met een grote geelwitpel en Ryco Paulus met een citroenpel krielhen. Beide met predicaat U!!
Ryco wist daarbij ook de mooiste krielhaan te showen in dezelfde kleur. Bij de grote Friese hoenders showde Harm Jan Brink de mooiste haan en reserve kampioen van de show. Helaas waren er bij de groten te weinig oude dieren voor een tegel, bij de krielen lukte dit wel en was Ane Visser de winnaar van deze tegel met een blauwe hen.

Op de bovenstaande foto de beide kampioenen en hun trotse eigenaren. Een uitgebreid verslag van de show komt in het komende clubblad, de foto’s die er bij horen komen binnenkort natuurlijk weer op de site.

veertje goudpel 

 

Do. 18 dec.: De dieren voor de clubshow in Drogeham zitten op hun plek!
Morgenochtend worden de dieren van hun predicaten voorzien door keurmeesters Dop en Van Es. Morgenmiddag vanaf 15.00 is de tentoonstelling geopend voor publiek tot s’avonds 22.00. Zaterdag is de show van 10.00 tot 16.00 geopend. Een prachtig uitstapje voor het weekend, in de gezeligste kantine van Friesland is het na het bekijken van de dieren nog gezellig nazitten.

 Zaterdagochtend vanaf 10.15 bij de kooien langs! De foktechnische commissie zal hier in ieder geval bij zijn maar ook de keurmeesters zullen hiervoor nog worden gevraagd.

 veertje goudpel 

Di. 16 dec. De Vervangende Clubshow komt nu zeer dichtbij !
Zoals beloofd een routebeschrijving:

Adres: Rozenkwekerij J.A. Hartholt, Lândyk 2, 9289 LE Drogeham.
Dit is aan de parallelweg van de N369 tussen Harkema en Drogeham t.h.v. Drogeham.

Vanaf richting Heerenveen of Groningen: A7 richting Drachten en bij Drachten de N31 richting Leeuwarden nemen. Bij Drachten Noord de afslag nemen richting Harkema- Kootstertille, de N369. Bij Harkema, afslag Reitsmastraat, linksaf de parallelweg volgen. Na ca. 2 km. vindt u de Rozenkwekerij aan de linkerhand. Mocht u deze afslag missen, rijdt u dan door naar Drogeham en neem de afslag links naar de parallelweg en volg deze terug richting de Rozenkwekerij.

Komende vanuit de richting Leeuwarden op de N31, neemt u de afslag Harkema- Kootstertille, de N369 bij Drachten Noord. Voor het vervolg zie hierboven.

Komende vanuit het noorden, Kootstertille of Twijzel kunt u het beste de afslag bij Drogeham nemen, rechtsaf de parallelweg volgen. Na ca. 500 mtr. vindt u de Rozenkwekerij aan de rechterkant.

Hieronder heb ik de kaartjes van de route komende vanuit de richting Drachten, de route vanuit Kootstertille is hier ook eenvoudig te vinden mocht de beschrijving nog vragen oproepen.

Route Drogeham clubshow de Aeikoer algemeen

Route Drogeham clubshow de Aeikoer detail

Parkeren: bordjes volgen en parkeren achter de Rozenkwekerij of in de berm van de ventweg voor de kwekerij. Niet voor de winkel!

Let op: denk om uw entbewijs !

veertje goudpel

 Ma. 15 dec.: Uitzending gemist? Of deze zender is bij u niet bereikbaar of niet in uw zenderpakket?
U kunt het zien via deze zender. Vorige week donderdag haalde Harm Jan Brink met zijn Europees Kampioen het programma ‘Hea’ van Omrop Fryslân : leuke promotie bovendien leuk kijkje in zijn ‘keuken’ !
( HJ is te bekijken vanaf min. 3.00).

veertje goudpel

Di. 9 dec.: Huidige stand van zaken vervangende clubshow: de teller staat op 68 grote hoenders en 94 krielen.
Het totale aantal ingeschreven dieren is 650 dieren.

veertje goudpel

Vr. 5 dec.: De show gaat door!!!
Er was wat onzekerheid rond de show van de Aeikoer na het dubieuze besluit van de overheid om het tentoonstellingsverbod met 4 dagen te verlengen tot 18 december, maar er is nu duidelijkheid. De show gaat door! Echter wel 1 dag korter, het inkooien zal nu op donderdag 18 december zijn in plaats van woensdag 17 december.

Inschrijven kan vandaag ook nog! Echter alleen via een belletje of mailtje, klik voor informatie op deze link.
Het aantal ingeschreven Friese hoenders zal vergelijkbaar zijn met dat van de Waterpoortshow dus inschrijven loont zich zeker.

veertje goudpel

Vr. 28 nov. : Inschrijven voor de vervangende clubshow bij de Aeikoer in Drogeham op 18- 20 december a.s. !
Mocht u het nog niet gedaan hebben, wees er bij over drie weken in Drogeham! Inschrijven kan nog tot en met a.s. maandag. We hebben er het vertrouwen in dat het door zal gaan. Voor de fokkers van Friese hoenders en krielen dé mogelijkheid om de dieren nog eens te vergelijken met de concurrentie! En mocht het onverhoopt toch niet doorgaan dan krijgt u gewoon uw inschrijfgeld terug.

Er zijn al veel fokkers ontzettend enthousiast om in te sturen dus de vooruitzichten van een mooie show met veel Friese zijn goed. Een inschrijving van een paar van uw dieren is zeker de moeite waard en wordt zeer gewaardeerd. Zie voor informatie onder berichten van november 2014 of via deze link.

Op zaterdag 13 december is de opbouw van de show gepland, heeft u tijd en zin om te helpen met opbouwen schrijf deze datum dan alvast op in uw agenda. Ook kunt u dit aangeven op uw inschrijfformulier. Samen maken we er een mooie show van. Binnenkort komt hierover meer informatie op de site.

 veertje goudpel 

Vr. 28 nov. : Friese hoenders in het nieuws.
Harm Jan Brink stond al in de Leeuwarder Courant met zijn Goudpel hen die veel succes had in Harsewinkel maar afgelopen week stond hij ook nog eens in de Drachtster Courant met een uitgebreid artikel over zijn fokkerij en de Friese hoenders. Een hele leuke promotie en zeker het lezen waard! Klik hier voor het artikel.

Alsof dat nog niet genoeg was is Harm Jan morgen, zaterdag 29 november, ook nog eens te horen op de radio. Vanaf ongeveer 11.20 ’s ochtends op Smelne FM zal hij vertellen over de Friese kippen. Smelne FM is de lokale omroep van de gemeente Smallingerland die daar kan worden ontvangen op 106.5FM of overal ter wereld via hun website. Hier kan het gesprek ook na de tijd nog worden beluisterd.

veertje goudpel

Di. 25 nov. : De organisatie van de ‘Vervangende Clubshow’ is op schema.
Gisteravond is een delegatie van het bestuur van de FHC aan tafel geschoven bij de ledenvergadering van Kleindiervereniging ‘De Aeikoer’. Dit naar aanleiding van het organiseren van hun Open Tentoonstelling met daarbij onze ‘Vervangende Clubshow’ op 18, 19 en 20 dec. a.s.
Ondanks de maatregelen rond de vogelgriep zijn we unaniem van mening dat we met de organisatie door kunnen gaan. De maatregelen van het ministerie rond de vogelgriep lopen tot en met zondag 14 dec. Worden dan de maatregels versoepeld en mogen we weer showen en ís het verantwoord, bovendien willen we beslagen ten ijs komen op de geplande datum (18-20 dec.) dan is er wat betreft organisatie veel te doen.
De uitnodiging om in te schrijven geldt dus nog steeds, sluitingsdatum 1 dec. a.s.
Mocht het zo zijn dat er toch weer uitbraken van vogelpest komen en moeten we als gevolg daarvan de tentoonstelling afgelasten dan wordt uw gehele inschrijfgeld teruggeboekt.

 veertje goudpel

 

Zo. 23 nov. : De 2de standstillperiode is vandaag om 14.00 uur beëindigd.
Rond 3 controlegebieden blijft deze standstill van kracht. Voor heel Nederland blijft het verzamelverbod en tentoonstellingsverbod vooreerst 21 dagen bestaan. Voor verdere details en om op de hoogte blijven van het laatste nieuws, komt u via deze link bij de website van het Min. van Econ. Zaken. Ook zeer nuttig de website van de KLN.

veertje goudpel

Do. 20 nov.: Wéer vogelgriep gevonden in Nederland. Vervoersverbod actief vanaf 14.00 vanmiddag.
Het geluk zit de kleindierliefhebberij en pluimveesector niet mee, er is vandaag weer vogelgriep gevonden in het Zuid-Hollandse Ter Aar. Het is nog niet bekend of het hier om een laag- of hoogpathogene variant gaat. Het is opvallend dat het opnieuw een gesloten bedrijf met leghennen betreft. Het bedrijf heeft 43.000 dieren in 3 stallen, hierbij waren er symptomen van vogelgriep bij dieren in 1 stal te zien zijn. Morgen worden de uitslagen van het verdere onderzoek verwacht, tot die tijd zal het weer afwachten zijn.

Voor eerst geldt er dus wederom een vervoersverbod en ophok/afschermplicht voor de komende 72 uur, ook voor de hobbyhouders. We wachten in verband met de vervangende clubshow dus weer af, al blijven de voorbereidingen gewoon doorgaan en hopen we op een sisser.

veertje goudpel

Do. 20 nov. : Vervangende clubshow bij de Aeikoer in Drogeham op 18- 20 december a.s. !
Zie voor informatie onder berichten van november 2014 of via deze link.

 

veertje goudpel

wo.19 nov. : Vervoersverbod en ophokplicht opgeheven maar wel algehele voorzichtigheid geboden!
Gelukkig, er zijn geen nieuwe gevallen van dit virus gevonden, het vervoersverbod en de ophokplicht voor hobbypluimvee is opgeheven. Ook mogen we weer shows organiseren. Echter, voorzichtigheid is geboden. Voor bedrijfsmatig gehouden pluimvee geldt nog altijd een ophokplicht. Dit is niet meer van toepassing op hobbymatig gehouden pluimvee maar er wordt nadrukkelijk geadviseerd om bewust met het risico op nieuwe besmettingen om te gaan. Wees voorzichtig en scherm uw dieren af en neem voorzorgsmaatregelen als u bezoek in uw stallen krijgt of als u naar collegafokkers gaat. Voor het belang van de gehele kleindierliefhebberij mogen kleindierfokkers geen oorzaak tot nieuwe gevallen van dierziekte(n) zijn. Hoewel de kans op besmetting bij hobbypluimvee 188 keer zo klein is als voor bedrijfsmatig gehouden pluimvee, is er met dit weer -weinig zon, vochtig en koud- bovendien de trekvogels in de lucht- altijd kans op een nieuwe besmettingen.

Laten we deze nieuwe uitbraak als een wake-up call zien en bewust om leren gaan met de risico’s die we eigenlijk alweer wat vergeten waren na 2003. Het belangrijkste blijft echter om te blijven genieten van onze dieren want dat kan, zelfs met deze dreigingen, nog volop!

 

veertje goudpel

ma. 17 nov.: Per zondagmorgen 16 nov. een vervoerverbod en ophokplicht voor alle pluimveehouders: link website Min. v. Econ. zaken.

 

 Standstill pluimveevervoer heel Nederland

Vanaf zondag 16 november 2014 om 11.30  uur geldt een totaal vervoersverbod voor pluimvee en ander gevogelte, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel van pluimveebedrijven. Ook voor gemengde bedrijven met pluimveehouderij geldt een vervoersverbod, eveneens voor andere dieren en mest van andere dierenvan die bedrijven. Dit verbod geldt voor maximaal 72 uur. Voor deze periode is tevens een ophok- en afschermplicht voor pluimvee en ander gevogelte  in heel Nederland ingesteld.
Vanwege het hoge besmettingsgevaar wordt deze standstillperiode ingesteld. In deze periode geldt ook een bezoekersregeling op alle pluimveebedrijven en gemengde bedrijven met pluimvee. Tevens geldt voor heel Nederland een jachtverbod op alle dieren. Ook geldt een verzamelverbod en tentoonstellingsverbod voor pluimvee en ander gevogelte.  De verplichtingen gelden ook voor hobbydierhouders van pluimvee en ander gevogelte.
Voor pluimveebedrijven  in een zone van ruim 10  kilometer rond het bedrijf in Hekendorp geldt het vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel  in principe voor 30 dagen. Binnen dit gebied liggen 16 andere pluimveebedrijven. De beperkingen gelden ook voor gemengde bedrijven met pluimveehouderij. Het verbod geldt ook hier voor andere dieren en mest van andere dieren. Deze bedrijven worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep. Voor deze bedrijven geldt voor deze hele periode een bezoekersregeling en ook dienen hier extra hygiënemaatregelen in acht te worden genomen.

 

veertje goudpel

 zo. 16 nov.:

Waterpoortshow afgelast i.v.m. uitbraak vogelgriep !

 

 veertje goudpel

Di. 4-nov.: Alvast een opwarmertje voor de Waterpoortshow in Sneek.
Voor de clubshow van de FHC in Sneek zijn de laatste inschrijvingen binnen! Ruim 200 Friese hoenders en krielen worden er verwacht in de veemarkthal op 20-22 november. Mocht u geen dieren ingezonden hebben schroom dan niet om toch de data in uw agenda te schrijven voor een bezoekje. Op zaterdagmorgen 22 november kunt u weer als vanouds met de keurmeesters of de foktechnische commissie bij de kooien langs. Houd de site in de gaten voor meer informatie over dit festijn!

 

Aantal inschrijvingen voor de Waterpoortshow in Sneek : Friese Hoen groot 102 stuks en Fries Hoen kriel 110 stuks.

veertje goudpel

Zo. 2-nov.: Geweldig leuke Gezamenlijke Clubshow van de SV. der Friesenhühner und deren Zwerge en de Friese Hoender Club in Harsewinkel.

 Winnaars Gez. Clubshow Harsewinkel

Gefeliciteerd - Gratuliere !

In het bijzonder de ‘Champions’ :  Harm Jan Brink (goudpelhen groot, U 97p) en Gé Heezen (roodpelkrielhen, U 97p)

en

Jeugdkampioen Martin Ewig (citroenpelkrielhen, U 97p)

(de foto’s staan ongesorteerd online, binnenkort een verslag)

veertje goudpel

Wo. 22 okt.: Inschrijven voor dé Friezenshow van Nederland, de FHC clubshow in Sneek!
We kijken allemaal al reikhalzend uit naar de komende show in Harsewinkel maar terwijl we daar aan het genieten zijn van al de mooie dieren in Duitsland, sluit de inschrijving van de clubshow in Nederland ook. De sluitingsdatum voor de inschrijving van de Waterpoortshow in Sneek, waar de FHC al decennia haar clubshow onder brengt, is namelijk zaterdag 1 november. Mocht u dus naar Duitsland gaan vergeet dan niet om voor de tijd in te sturen. Heeft u geen vraagprogramma met inschrijfformulier gekregen? Geen nood, u vind deze hier. Met ons allen kunnen we er voor zorgen dat de komende novembermaand een onvergetelijke wordt met veel Friese hoenders, het eerste weekend in Duitsland en daarna massaal in het vierde weekend naar Sneek!

 

 veertje goudpel 

Vr. 17 okt.: Uitstapjes voor dit weekend!
Dit weekend zijn er een paar mooie shows in Friesland waar over het algemeen een mooi aantal Friese hoenders en krielen te zien zijn. Heeft u bijvoorbeeld al eens een Fraaie zwartbonte Friese kriel gezien? Uitermate zeldzaam maar o zo mooi.. Dit weekend is uw kans en wel bij de Gaasterlandshow in Balk!
Ook op de noordelijke klei in Dokkum, vanouds een bolwerk van Friese hoendersfokkers, kunt u terecht voor een leuke show en wel bij de Frieslandshow van PKV Frisia. Beide shows zijn zeker een bezoekje waard en een leuke uitstap op de vrije zaterdag.
Om u alvast warm te maken voor een bezoekje was gisteren Geert van Tuinen van Omrop Fryslân op visite in Balk. BKF’er (bekende kippen fokker) Talinus Boschma werd door Geert geïnterviewd met een zeer amusant geluidsfragment als resultaat, en jawel, over die Fries krielen van Talinus dus onder andere!  Het resultaat vindt u hier.

 

 

veertje goudpel

 

Wo. 15 okt: Die Meldezahl…
Oftewel het aantal aanmeldingen, en omdat het in het Duits is wel het aantal aanmeldingen voor de gezamenlijke show in Harsewinkel! 194 Friese hoenders en krielen gaan de kooien over 16 dagen bevolken in de Mehrzweckhalle in Harsewinkel. Dat aantal is weer onder te verdelen in 103 Friese hoenders en 91 Friese krielen. Voor de eerste gezamenlijke show een prima aantal om de samenwerking te testen.
Een van de inzenders uit Nederland is Gerrit de Koster, een groot ambassadeur van de Friese hoenders buiten Friesland en al jarenlang fokker van citroenpel Friese krielen. Dat hij een echte fan van deze kleur is ziet u op de bovenstaande foto, ook bij het koken wordt Gerrit aan zijn strogele oogappeltjes met zwarte pelling herinnerd.

 

veertje goudpel

Di. 07 okt: Omrop Fryslân, Luistertip.
Elke zondagmorgen van 11.00 tot 13.00 uur is op de radio van Omrop Fryslân het programma ‘Buro de Vries’ te beluisteren. Elke uitzending met een bijzonder In Memoriam. Zondagmorgen 12 okt. is er een -vooral voor onze Fryske Hinneklub- zeer speciale. Dit IM wordt uitgezonden tussen 11.15 en 11.30 uur.
U kunt Omrop Fryslân beluisteren via de radio en via internet.

 

veertje goudpel

 

Do. 02 okt: Duitsland, we komen er aan!
De Nederlandse inschrijvingen voor de gezamenlijke show in het Duitse Harsewinkel zijn binnen als het goed is. Een 9-tal fokkers sturen bijna 70 dieren in! Een prachtig aantal en we kijken natuurlijk al uit naar het moment van inkooien en de gezellige feestavond op zaterdag 1 november. Zeker een bezoekje waard!
De bovenstaande foto is afgelopen dinsdag gemaakt tijdens de Woudencompetitie in Harkema, meer dan 10% van de ingeschreven hoenders en dwerghoenders was hier van het Friese kippenras. Ulbe Braaksma laat hier zijn Fraaie jonge geelwitpel hen zien. Nog twee foto’s kunt u in 
dit album vinden.

 veertje goudpel

Zo. 21 sept: Zeer geslaagde dag van het Fries levend erfgoed
Afgelopen  zaterdag was de eerste dag van het Fries levend erfgoed. Onder een stralend zonnetje en veel publieke belangstelling gaven de Friese hoenders & krielen en keurmeester Talinus Boschma acte de présence. We kunnen dan ook terug kijken op een geslaagde dag waarbij er ook nog eens mooie dieren voorbij kwamen. Met name de jonge geelwitpel hennen van Ulbe Braaksma lieten net als vorig jaar een verpletterende indruk achter. We zijn benieuwd hoe deze toppers het er in Duitsland af gaan brengen want daar gaan ze ook naartoe wist de topfokker te vertellen. Voor wie er niet geweest is afgelopen zaterdag zijn er gelukkig nog de foto’s. 

(Bron: Drachtster Courant)

 veertje goudpel 

 

Zo. 21sept: Volop actie!
Als het goed is heeft u de afgelopen week het clubblad weer ontvangen met daarin veel informatie over de komende shows en demonstratiekeuring a.s. zaterdag in Sumar. De voorbereidingen voor deze shows zijn al in volle gang. Houd voor meer informatie de website in de gaten voor de actuele stand van zaken en eventuele extra’s die niet meer in het clubblad pasten. Ook is het aan te raden om alvast op zoek te gaan naar een geschikt onderkomen in Harsewinkel als u wel van plan bent om meerdere dagen heen te gaan!

Ook de jongdierendagen van de plaatselijke verenigingen zijn in veel gevallen alweer achter de rug. We horen daarbij al veel goede berichten over mooie dieren en toppers in spé. Afgelopen weekeinde was bijvoorbeeld de gezamenlijke jongdierendag van de verenigingen Sneek en Bolsward, hier waren mooie dieren in groot en kriel te zien van respectievelijk Roel Schraa en Jaap Strikwerda. Voor een sfeerimpressie klikt u op deze link.

 

veertje goudpel 

Wo.  02 sept.:  Oproep!!!!!!  U stuurt toch ook in?
Voorlopig zijn er 2 piekmomenten waar we graag uw aandacht voor vragen, namelijk de demonstratiekeuring in Sumar op 27 september en de sluiting van de inschrijving op 1 oktober voor de eerste gezamenlijke show in Duitsland.

Voor zaterdag 27 september zijn we nog op zoek naar fokkers die hun dieren willen laten keuren bij de dag van het Fries Levend Erfgoed bij het Griene Nêst in Sumar. Hier zal Tallinus Boschma elk uur, van 10 tot 16, een aantal dieren keuren om het publiek met de Friese hoenders en keuringen kennis te laten maken. Daarnaast is het natuurlijk ook een prachtig moment om uw dieren door een van de beste Friese keurmeesters te laten beoordelen! Misschien zitten er wel dieren in uw hok die de strijd in Duitsland aan kunnen gaan? Opgave is simpel, een mailtje of belletje naar Killie Annen of Jan van der Meer(zie voor de contactgegevens bij het kopje “Bestuur”) en u bent er bij!

Ook als u geen dieren instuurt is de 27e een dag om in uw agenda te schrijven want er is veel te zien in Sumar, zo kunt u ook genieten van vele soorten oud (Fries) fruit en kunt u er proeven van schapenkaas van de beroemde Friese melkschapen.

Daarnaast graag uw aandacht voor de sluitingsdatum van de inschrijving voor de show in Harsewinkel. U heeft al het een en ander kunnen lezen in het laatste clubblad maar ook op de speciale pagina op deze site vindt u informatie en formulieren. Graag opgeven voor 1 oktober aanstaande bij dezelfde Jan of Killie, dat mag per post maar natuurlijk ook digitaal per mail. Vergeet u daarbij niet om aan te geven of u zelf uw dieren naar Duitsland brengt of gebruik wilt maken van het groepsvervoer?

 

 

veertje goudpel 

Ma. 14  juli: Actuele zaken.
Voor het laatste nieuws omtrent de aankomende gezamenlijke clubshow in Duitsland is er een nieuwe pagina op de site aangemaakt waar u op termijn het nieuws en alle documenten kunt vinden.

Dat er niets mooiers is dan de Friese los op het erf rond laten lopen kwam een van uw websiteredacteuren vorige week 
tegen in de Wilgen, een klein plaatsje onder de rook van Drachten. De toom grote zilverpellen is hier helemaal in haar element op het grote erf. Dat de Friese hoenders een nieuwsgierig en werkzaam karakter hebben blijkt wel uit deze inspectie en ingebruikname van de hooiberg die de dag er voor was gemaakt. De heer des huizes houdt hierbij goed in de gaten of alles naar behoren verloopt.


Bij het Bosk van Ypey kan er gesproken worden van een babyboom. Het Fokstation heeft de wind goed in de zeilen, enige tijd geleden schreven we al over de actie bij het Bosk fan Ypey. Inmiddels zijn de eerste resultaten van de fokkerij ook te zien en die mogen er zijn! De oude toom koekoek was aan vervanging toe en die loopt er inmiddels. Een tiental kuikens is bezig om uit te groeien tot mooie rasvertegenwoordigers. Ook bij de goudpel, zilverpel en roodbonte lopen een paar veelbelovende jonge hennetjes. Daarnaast is er een witte haan gevonden om de oude toom witten weer compleet te maken, op deze manier kan er volgend jaar ook van deze kleur gebroed worden om een mooie jonge toom te krijgen. Al met al loopt het erg goed bij het Bosk, de tomen zijn hard op weg om steeds beter te worden en daarmee kan de kwaliteit van de broedeieren in de toekomst meer een meer gegarandeerd worden. Ook vanuit het oogpunt van het behoud van genen is dit een goede zaak want op deze manier wordt het ook voor de fokkers aantrekkelijker om weer eens uit deze basis te putten voor vers bloed. 

 veertje goudpel

Ma. 30 juni:  Clubblad = klaar en verzonden.

Het clubblad is verzonden en als alles gaat zoals gepland dan heeft iedereen dinsdagmiddag het clubblad ontvangen. Heeft u ondanks alle goede voorzorgen toch geen clubblad ontvangen dan graag een mailtje. De buitenlandse leden ontvangen het blad in ieder geval eind deze week.
Deze week ontvangen diegenen, waarvan het e-mail adres bij de redactie bekend is, dit clubblad ook via e-mail in pdf formaat als proef. U kunt het dan ook op uw pc lezen en bewaren. Bovendien zijn alle foto’s in kleur. Wilt u dit ook en is uw e-mailadres niet bij ons bekend dan mag u dit doormailen naar de redactie.
Veel leesplezier gewenst!

 

veertje goudpel

Do. 12 juni: Bestuurssamenstelling aangepast.
Het bestuur heeft in de vergadering van gisteravond Klaas v.d. Hoek bereid gevonden tijdelijk het voorzitterschap op zich te nemen. Hij neemt dit waar tot de volgende ledenvergadering in maart volgend jaar. Dit alles naar aanleiding van het plotselinge overlijden van onze oud-voorzitter Sikke Oostenbrug.

 

 veertje goudpel

Zo. 11 mei: Friese hoenders in de picture
Volop actie bij het Bosk fan Ypey! Er wordt fors geïnvesteerd om het park nog aantrekkelijker te maken voor het publiek. De werkzaamheden zijn al in volle gang waardoor de volièrewaar de Friese hoenders in zitten nu dus tussen de bouwsteigers staat. Via deze link kunt u de plannen bekijken. In de plannen komt de volière nog mooier uit dan nu al het geval is. Zodra het klaar is kunt u vanaf het aan te leggen terras bij de villa onder het genot van een hapje en een sapje genieten van de vele kleuren Friese hoenders! Een prachtige reclame. Ook in de  zelf is er volop activiteit op het moment. De tomen doen het erg goed en ook de eerste kuikens zijn al uit de eieren gekropen! Het is helaas niet meer gelukt om een witte haan te krijgen waardoor alleen deze toom niet compleet is. Van alle andere kleuren(uitgezonderd blauw en zwart) zijn er nog broedeieren. Mocht u nog wat eitjes zoeken voor onder een broedse hen dan kunt u nog bij het Bosk aankloppen voor eieren. Ook bij het Griene nêst zijn er deze week nog broedeieren beschikbaar van de krielen en grote zandgele Friese hoenders: een klik op deze link geeft u de overige informatie.

 

 

 

veertje goudpel

Zo. 16 maart. Onze Jaarvergadering is weer voorbij….
Grote hilariteit door een actie van Lanting met zijn ‘haan’ (zie foto).

 

Ook dit jaar weer een erg leuke sfeer bij de jaarvergadering bij It Griene Nêst in Sumar. Fokker van het jaar werd Gerrit de Koster. Nogmaals proficiat !

’s Middags een goed bezochte fokkersmiddag met als onderwerp de gezamenlijke show in Harsewinkel. Later meer…….
Voor de foto’s zie de fotopagina.

 

veertje goudpel

Zo. 12 jan. Foto’s van onze alternatieve clubshow.
Het aantal dieren was zeker bij de grote hoenders (14) niet representatief voor de stand van het ras dit jaar. Gelukkig maakten de 30 krielen heel veel goed met een mooi aantal bijzonder fraaie dieren. Met name de ziverpel haantjes van Van Geloof, de klasse Roodpel van Heezen, de klasse citroenpel van Ryco Paulus, de geelwitpel hen van v/d Hoek en de uiteindelijke winnaar: een koekoek hen van Ane Visser vielen in hele positieve zin op. De fotoreportage met veel detailfoto’s vindt u via deze link of de fotopagina.

 

 veertje goudpel

Wo. 25 dec. Sikke Oostenbrug in het nieuws!
Onze voorzitter Sikke stond afgelopen week uitgebreid in de schijnwerpers bij het nieuwsprogramma “Hjoed” van de provinciale omroep van Friesland. Na 30 jaar stopt hij namelijk als keurmeester, iets waar uitgebreid bij stil werd gestaan. Het filmpje is uiteraard in het Fries maar zeker het bekijken waard! Door hier te klikken vindt u het filmpje.

 

veertje goudpel

do. 19 dec. Tomen Bosk Fan Ypey aangevuld.
Afgelopen zaterdag zijn webredacteur Harm Jan Brink en Pieter de Hoop naar Tytsjerk gegaan om de tomen van het bosk te selecteren en om enkele tomen aan te vullen. Primeur is het feit dat er weer een complete toom roodbonte rondloopt na jaren van afwezigheid! Ook zijn er jonge goudpellen en zandgelen bij de tomen geplaatst. Een echte eyecatcher is nu ook de toom zwartbonten, het bosk heeft hier op eigen initiatief van gebroed en er loopt nu een hele fraaie toom van 1 haan met 7 hennen.

De huidige stand van zaken:
Zilverpel, 2 hanen en 7 hennen. Goede kwaliteit maar worden ouder.
Citroenpel, 1 haan en 9 hennen. Redelijke kwaliteit, een jonge haan is hier nodig.
Zwartbont, 1 haan 7 hennen. Prima kwaliteit en een jonge toom.
Koekoek, 1 haan en 4 hennen. Goede kwaliteit maar op leeftijd.
Wit, 5 hennen. Goede kwaliteit maar oude dieren.
Roodpel, 2 hanen en 3 hennen. Goede kwaliteit maar oude dieren.
Goudpel, 2 hanen en 9 hennen. Zeer goede tot fraaie kwaliteit, hier is een jonge toom bij gekomen.
Geelwitpel, 1 haan en 11 hennen. Goede kwaliteit maar worden ouder.
Roodbont, 1 haan en 5 hennen. Jonge toom, na jaren van afwezigheid nu weer compleet!
Zandgeel, 2 hanen en 6 hennen. Jonge toom met goede kwaliteit. 

 

veertje goudpel

Mooiste groot: Goudpel v.j. van Japke Schurer
Mooiste ander geslacht: Blauw m.j. van Klaas Molenmaker
Mooiste oud: Citroenpel v.o. van Ane Visser

Mooiste kriel: Citroenpel v.j. van Ryco Paulus
Mooiste ander geslacht: Roodpel m.j. van G.J. Heezen
Mooiste oud: Wit v.o. Ane Visser

  

veertje goudpel

Ma. 7 okt. Jongdierendag bij It Griene Nêst te Sumar op zaterdag 5 oktober.

Het zit er weer op, de jaarlijkse jongdierendag van de FHC. Ook dit jaar was het weer een zeer geslaagde dag die geheel anders van opzet was met verrassende uitkomsten. Dit jaar waren het namelijk niet de keurmeesters die de scepter zwaaiden over de keuring maar drietal teams ervaren fokkers die werden ondersteund door keurmeester Bertus van Es. Opvallend waren de grote roodbonte van een prima kwaliteit van Bertus van Es en Pieter de Hoop. Ook de grote klasse grote koekoeken van een prachtige kwaliteit was een eyecatcher waar ook de winnares bij de grote dieren bij zat, een fraaie hen van comb. Landheer. Verder nog opvallend mooie dieren in goudpel van H.J. Brink en geelwitpel van good old Ulbe Braaksma. Bij de krielen werd Ryco Paulus kampioen in een sterk vertegenwoordigde klasse citroenpellen waar ook Gerrit de Koster fraaie dieren toonde. Daarnaast nog mooie dieren in zilver, goud, en roodpel. Ook de rood- en zwartbonte krielen wisten te overtuigen. Vaak kleine foutjes aan bijvoorbeeld de kam of conditie hielden veel dieren van de F. Om mee na te genieten kunt u de foto’s op onze fotopagina terug vinden.

veertje goudpel

 Zo. 16 juni Komkommerweken in kippenland.
De zomermaanden zijn een vreemde tijd, als fokker heb je het druk met het uitbroeden van eieren, opfokken en selecteren van de jonge nafok die de naam in het nieuwe showseizoen moeten verdedigen. Eigenlijk is het de drukste tijd op het erf van een kippenfokker, qua “kippennieuws” is het echter verreweg de rustigste tijd en zijn we vaak aangewezen op de dichtbij wonende fokkersvrienden. En wat zijn die bezoekjes een genot! Mooi weer (ook al zijn de mooie dagen tot nu toe vrijwel op 1 hand te tellen geweest), mooie tuinen en het gezamenlijk mijmeren over de kwaliteiten van het jonge grut en de mogelijke successen die ze gaan behalen; het recept voor mooie avonden. Zo kwam ik vorige week bij Ryco Paulus in Houtigehage, een verdienstelijk fokker van citroenpel krielen. Hij had al een mooi aantal jonge dieren zitten waar we zeker wat van gaan zien dit najaar. Hieronder en in het fotoalbum alvast een voorproefje! Heeft u ook van deze mooie sfeerimpressies uit uw tuin? Schroom niet om eens een foto op te sturen naar de websiteredactie om hem met uw mede Friese hoenderfokkers/sters te delen!

veertje goudpel

wo. 3 april. Blauw blijft blauw en zwart blijft zwart.
De jaarvergadering ligt alweer een tijdje achter ons en een aantal van de besluiten heeft u mogelijk al kunnen ontdekken op de site(als u niet aanwezig was in Sumar). Zo kon u bij de samenstelling van het bestuur zien dat Piet Posthuma plaats heeft gemaakt voor Jaap Strikwerda. Piet Posthuma is hierbij trouwens unaniem door de vergadering tot erelid van de FHC gemaakt en zo bedankt voor het vele werkt wat hij in al die jaren in het bestuur heeft verzet. Ook Norbert Jester werd in het zonnetje gezet voor het vele werk voor de FHC. Wie kent immers niet zijn prachtige grote vaandels met Friese hoenders erop, bijvoorbeeld bij de Waterpoortshow en Noordshow?! Hij werd dan ook lid van verdienste gemaakt tijdens de vergadering. 
Een ander punt wat hier op de site nog aandacht verdient is de standaard wijziging van de kleuren blauw en zwart die was voorgesteld door het bestuur. Het besluit over deze kleuren wordt uitgesteld tot volgend jaar. Op deze manier heeft de FTC de kans om het voorstel te onderzoeken en met een advies te komen welke dan volgend jaar door de vergadering kan worden behandeld. Voor het komende jaar zal er dus voor de fokkers niets veranderen. Tot slot nog een primeur, op de jongdierendag zal er namelijk voor de eerste keer door een aantal fokkers worden gekeurd! Keurmeester Bertus van Es zal als coach/ mentor/ scheidsrechter/ Obmann gaan toekijken of alles goed gaat. Tot slot zal hij de beste dieren, die zijn aangedragen door de keurende fokkers, op rij zetten. Kortom, het belooft een spektakel te worden! We komen er t.z.t. natuurlijk nog op terug in het clubblad en op de site maar u kunt er nu natuurlijk al rekening mee houden in uw fokkerij en agenda: de eerste zaterdag van oktober kunt u alvast noteren!

 

Keurmeester en fokker Klaas Molenmaker met zijn prachtige zwarte en blauwe Friese hoenders die dus nog gewoon zonder glans of egaal worden verlangd. Over wilde Friese hoenders gesproken, dat ze ook zeer vertrouwelijk met hun houders kunnen worden blijkt maar weer eens uit deze foto!

 veertje goudpel 

do. 28 mrt. English article about Gerrit Markvoort.
The first English article on our website is a fact! The article was written by Elly Vogelaar for the international poultry magazine Aviculture-europe. The article is about Gerrit Markvoort, a famous and one of the most succesful breeders of Frisian Fowl in the world. His yellow white (chamois) pencilled Frisians are famous in the Netherlands and Germany. Click on this link and enjoy reading the article!

 

veertje goudpel

do. 28 mrt. Nieuwe literatuur op de site!
Kees de Groot zijn achtergrond in de journalistiek helpt hem ongetwijfeld om de onderste steen boven tafel te krijgen en zijn research kwaliteiten mogen dan ook geprezen worden want hij vond weer een aantal schitterende artikelen over de Friese Hoenders en de FHC. Ze zijn te vinden onder het kopje ingezonden. Let u daarbij eens op de aantallen ingezonden dieren in het showseizoen 1982-1983: wat dacht u van 52 inzenders van geelwitpel Friese hoenders maar ook 15(!!) inzenders van de roodbonte kleurslag. Dit kunt u vinden in het boek “Houden van Kippen” geschreven door Bert Mombarg die afgelopen jaar keurde op de jongdierendag van de FHC. Het boek is op internet te lezen en staat nu dus ook tussen de ingezonden stukken.
Ook het boekje over het fokken van Friese dierenrassen uitgegeven door It Griene Nêst staat nu tussen de ingezonden stukken. Let u daarbij eens op de opvallende foto van een zandgele hen van uitmuntende kwaliteit, ooit gefokt door wijlen de heer Dol. Veel leesplezier!

veertje goudpel

zo. 17 mrt.: Standaardwijziging blauw en zwart.
Er is al een flinke tijd geen kleur meer erkend bij de Friese hoenders en misschien zorgt dat er wel voor dat de huidige erkende kleuren extra onder de loep worden genomen. Inzichten veranderen en een ras gaat vooruit. Agendapunt 19G van de aankomende jaarvergadering a.s. zaterdag in Sumar heeft de knuppel goed in het hoenderhok gegooid en de oeroude discussie over de glans van zwart en de “toestand” blauw  weer springlevend gemaakt. Het bestuur van de FHC stelt voor om iets groene glans bij de zwarte kleurslag toe te staan en bij blauw wordt er gekeken naar de oude tekening van Van Gink wat inhoudt dat de hals en zadel een tint donkerder mogen zijn dan het lichaam. Zaterdag aanstaande zal de discussie dus worden gevoerd over het wel dan niet doorvoeren van dit voorstel. Het is altijd al goed om naar de jaarvergadering toe te gaan maar als u fokker bent van deze kleuren dan is het dit jaar dus zeker aan te raden. Naast de serieuze en leuke discussies is het ook altijd een gezellig weerzien van fokkersvrienden! 

Blauw

 veertje goudpel

zo. 17 mrt. Hoe komt u aan broedeieren of kuikens???
Vorig jaar april schreef een van onze webredacteuren reeds een stukje over het aanschaffen van broedeieren en kuikens. Ondanks het weer is dit een super actueel item uiteraard, u kunt het vinden bij het archief van april 2012 of door hier te klikken.

veertje goudpel

do. 28 febr. Gevonden: Binnenkort komt er een geheel nieuwe toom citroenpelkrielen bij It Griene Nêst.
Bij ons fokcentrum was de toom citroenpelkrielen plotseling wel erg klein geworden. Na een oproep hier op de website werd het probleem snel opgelost. Gerrit de Koster heeft dieren over en binnenkort, met de Jaarvergadering neemt hij een toom voor ons mee.

Ook de tomen roodpel- en roodbonte krielen worden binnenkort aangevuld door Jan van der Meulen. Beide heren, zeer veel dank hiervoor!

veertje goudpel

di. 5 feb.: Foto’s Zuiderzeeshow.
Webredacteur Jan van der Meer heeft bij de Zuiderzeeshow in Luttelgeest een spectaculair mooie fotoreportage gemaakt van de Friese hoenders en krielen die er te zien waren in de fraaie Orchideeën Hoeve. Een bijzonder groot aantal van 41 krielen met een beste kwaliteit was hier te zien. De 5 grote Friese waren qua aantal niet opvallend maar de kwaliteit vergoede veel en Jan Annen wist zelfs de mooiste grote hoender van de show te showen! Klik hier voor de foto’s, let u daarbij eens op de types en veerbreedte van de dieren.

 veertje goudpel

vr. 25 jan.: Op zaterdag 23 maart is onze Jaarlijkse Leden - vergadering bij IGN , Sumar.
Meer informatie volgt binnenkort, zie ook ‘Agenda’

veertje goudpel

Promotie op de Noordshow, Foppe de Haan voor een bord met zilverpel Friese hoenders!
“In Fryske hoanne, hartstikkene goed” staat er op het bord en daar zijn wij het uiteraard helemaal mee eens!

veertje goudpel

Vr 8 jan.: Resultaten van de alternatieve clubshow bij de Noordshow.
Afgelopen week konden we weer genieten op de grootste show van ons kleine waterland, bij elkaar zaten er 78 Friese hoenders en krielen in de kooien van de Noordshow. De alternatieve clubshow toont met dit aantal dieren haar waarde wel aan, ook is het een show met veel pers en publiek zodat het ras goed gepromoot kan worden. Het aantal F predicaten lag met 8 niet hoog, daarbij was het nog eens zo dat deze predicaten allemaal bij de krielen vielen. Bij de 43 grote Friesen was er dus geen enkel F dier, toch was hier wel kwaliteit te zien! Zo showde Roel Schraa in zilverpel 2 mooie hennen. Bij de citroenpellen waren er mooie dieren van good old Ane Visser en J.S.J. Visser die veel rasadel toonden. Geelwitpel was ook hier de grootste klasse. Bij de hanen viel de haan van Roel Schraa het meeste op, hij wist ook twee hele degelijke hennen te showen in deze klasse. Toch was de hen van, hoe kan het ook anders, Gerrit Markvoort de mooiste geelwitpel. Qua type misschien niet helemaal zo overtuigend als de hennen van Schraa maar als totaalplaatje een heel knap dier met de juiste pelling en kleur. Ook Bijlsma was met zijn witte dieren afgereisd naar Zuid-Laren, dat hij zijn stam witte goed op de rit heeft liet hij hier ook weer zien. Fraaie dieren die kleine aanmerkingen op de pootkleur kregen maar verder op alle manieren goed voldeden. In goudpel en zwart zaten deze keer geen toppers. Wat wel leuk was, was de zwarte haan van een bolstaartfokker. Deze zagen we echter al van een veel betere kwaliteit dit jaar.

Bij de krielen viel er dus 8 keer het F predicaat op een totaal van 35 dieren. Bij de goudpellen veel kwaliteit van Bokke Lanting en Jan van der Meer, Bokke wist hier met een hennetje de mooiste Friese kriel te showen. De zilverpel krielen lieten hetzelfde beeld als in Sneek zien; kwaliteit bij de oude dieren en bij de jonge dieren moeite om deze kwaliteit vast te houden. Met name veerbreedte en lichaamsbreedte laten te wensen over bij de jongste generatie. De twee hanen van Lanting en Van Geloof wisten ook hier weer te overtuigen. De citroenpelhen van Jan v/d Meer was een fraai dier maar liet maximale halstekening zien, de vraag is hierbij of een F predicaat nog mag worden gegeven: een mooi onderwerp voor de jaarvergadering! Geelwitpel liet ook hier zien dat het een moeilijke kleur bij de krielen blijft, de hen van Klaas v/d Hoek liet zich het meest compleet zien maar ook hier weer de wens van een meer rastypische pelling. De witte hen van Kooistra was over de top. Dit valt dan extra op als er twee zeer fraaie zwarte van Ane Visser naast zitten, top types en kleur maakten het plaatjes om te zien. In blauw twee hele degelijke dieren van dezelfde inzender. Tot slot zaten er nog 3 koekoek dieren van weer dezelfde Ane Visser en Jan v/d Meer, mooie dieren zonder een echte uitschieter.

Voor de mensen die niet in Zuid-Laren waren afgelopen week: hier kunt u de foto’s vinden.

Tot slot nog een opmerking over een fenomeen wat dit showseizoen nogal eens voorkwam, namelijk het voorzichtig keuren. Met name bij de types valt dit op, er wordt vaak een ZG type gegeven waardoor het idee bestaat dat de keurmeester geen richting durft te geven en zowel nog omhoog als ook omlaag kan met het predicaat. Prachtige types mogen best U-type krijgen, hiermee kan een keurmeester ook tonen welke kant we op moeten met het type. Daarnaast is het blijven hangen in de brede mogelijkheden van het ZG predicaat(3 verschillende punten in tegenstelling tot de F met maar 1) een risico wat met name op grote shows wel gevolgen kan hebben. Op een respectabel aantal dieren een F geven is geen schande, een dier met ZG95 mag dan best opgewaardeerd worden. Hiermee wordt er ook meer verschil gemaakt met de mindere dieren in een klasse. Een ander positief effect hiervan is dat deze F dieren meedoen in de eindronde om de grotere prijzen en tevens vaker worden gefotografeerd wat weer promotie voor het ras is! Tevens is er nog het behoud van inzenders wat aandacht vraagt, van een strenge/negatieve keuring gaan veel mensen met een slecht gevoel naar huis terwijl een positieve keuring(misschien wat te royale keuring met afronden naar boven ipv naar beneden) misschien wel commentaar krijgt maar wel als gevolg heeft dat de mensen met een goed gevoel naar huis gaan en volgend jaar terug komen. Fokkers zijn toch een heel jaar bezig met het fokken en opfokken van hun dieren!

veertje goudpel

Vr. 30 nov. 2012:  Clubshow Friese Hoender Club
Ook de clubshow van 2012 ligt al weer achter ons. Wat aantallen dieren betreft niet een van de meest memorabele maar qua gezelligheid en het bijhouden van onderlinge contacten is het altijd goed vertoeven in Sneek. De webredacteuren hebben dit jaar wat meer moeite gehad dan normaal om alle prijzen op een rijtje te krijgen doordat de zilverpel en goudpel krielen wat door elkaar zaten. Het was namelijk zo dat de mooiste krielhaan volgens de catalogus een goudpel haan met ZG95 van Gerrit de Koster was. Er liepen echter ook twee oude zilverpel hanen met F96 van Bokke Lanting en M.A. van Geloof, waarbij de haan van Van Geloof aan het langste eind wist te trekken.  Deze hanen waren foutief ingekooid in de kooien van de oude zilverpelkriel hennen wat voor verwarring zorgde. 96 Punten is echter nog altijd meer dan 95 dus wij zijn er hierbij dan ook van uit gegaan dat de oude haan van Van Geloof de tegel voor mooiste haan en mooiste oud dus heeft gewonnen. Verder hadden we een primeur, namelijk een blauwe Fries die mooiste bij de grote Friese hoenders werd. Volgens de archieven van de websitebeheerders is dit nog nooit eerder voorgekomen! Wel wist Hidde Frankena in het verleden al eens de mooiste haan te showen van de clubshow met een blauwe maar die was toen niet de mooiste van het ras. Klaas Molenmaker wist hier op de jubileumshow dus een prestatie neer te zetten door met een blauwe te winnen, iets wat hij onlangs op de Frieslandshow in Dokkum ook al wist te doen!

De winnaars op een rijtje:
Groot:
- Mooiste en mooiste hen: Klaas Molenmaker met een blauwe v.j.
- Mooiste haan :  H. Draaijer met een zilverpel m.j.
- Mooiste oud:    H. Zaagsma met een zwartbonte v.o.

Kriel:
- Mooiste en mooiste hen:  Alex Schootstra met een goudpel v.j.
- Mooiste haan en oud:  M.A. van Geloof met een zilverpel m.o.


Klaas Molenmaker aan het keuren, de kleur van de jas is waarschijnlijk uitgezocht bij de kleur die hij zelf fokt: blauw.

veertje goudpel

Donderdag 15 november 2012: Shows met Friese hoenders
Het showseizoen is alweer een aantal weken oud en we hebben al weer veel mooie dieren gezien. Op de shows in Bolsward en Dokkum waren de grote Friese zelfs erg succesvol, zo wist Roel Schraa de prijs van mooiste grote hoender te winnen op de Noord Nederland Show. In Dokkum bij de Friesland show wist Klaas Molenmaker het zelfde te doen maar dit keer met wel een heel bijzondere kleur namelijk met een blauwe hen! Mede door haar intermediaire vererving is blauw een ontzettend moeilijk te fokken kleur voor de echte doorzetters onder de fokkers. Dat een dier in deze kleur wint is dan ook een goed teken. Dat het fotograferen van de Friese hoenders en krielen een kunst is kunt u zien op de onderstaande foto waar fotograaf Willem Hoekstra de winnende hen van Klaas aan het stellen is(wie heeft het over wilde Friese hoenders dan??). Deze mooie foto stond op de site van pkv Frisia. Daarnaast ligt ook de clubshow van onze zustervereniging in Duitsland alweer achter ons. Voor een verslag en foto’s kunt u op hun informatieve site kijken: Sonderverein der Friesenhühner und deren Zwerge. Het moment waar elke fokker van Friese hoenders naar uit kijkt is natuurlijk de clubshow in Sneek. Dit jaar viert de FHC haar 90jarig bestaan en we kunnen dan ook rustig spreken van een jubileum show. Houd voor meer informatie de site in de gaten!

Blauwe fries fotograferen

veertje goudpel

Woensdag 24 oktober 2012: Foto’s jongdierendag
Het heeft even geduurd maar de eerste foto’s staan op onze fotopagina, u kunt ze hier bekijken. Mocht u trouwens nog foto’s hebben van onze mooie Friese hoenders en krielen; wij houden ons van harte aanbevolen! De contactgegevens kunt u onder het gelijknamige kopje aan de rechterzijde van de pagina vinden

veertje goudpel

Maandag 8 oktober. 2012: Jongdierendag.
Afgelopen zaterdag vond de jaarlijkse jongdierendag weer plaats op de o zo vertrouwde locatie in Sumar. ’s Morgens leken de weergoden nog wat ongunstig gestemd maar ’s middags was het stralend weer en volgens mij had dat ook haar weerslag op de heren keurmeesters die toen nog een leuk aantal F-predicaten aan de dieren hebben gegeven. Een mooi aantal dieren trouwens! Met 106 dieren zit er weer wat groei in en boven alles mochten we ook dit jaar weer een aantal nieuwkomers verwelkomen die ook nog eens kwaliteit mee wisten te brengen. Wat ook opviel was het aantal zwartbonte en witte krielen van meerdere inzenders. Wanneer de kwaliteit dan ook nog eens goed is mogen we zeker tevreden zijn, zowel bij de zwartbonte als de witte viel een F en waren er meerdere hoog geplaatste ZG dieren te zien. Winnaar bij de groten werd een roodpel hen van J. van Santen-v.d. Keppel, een hen die opviel door haar mooie type. Verder was er hier nog mooi materiaal in geelwitpel te zien en voor het eerst op de jongdierendag ook grote koekoeken die zeer goed voor de dag kwamen. Bij de krielen zat de overduidelijke winnares in de sterke klasse goudpellen, alle inzenders lieten hier dieren zien die de standaard in grote mate benaderden. Winnaar was hier een bijzonder complete hen van Jaap Strikwerda die we zonder twijfel nog vaker tegen gaan komen dit seizoen. Verder waren er in alle kleurslagen hoog geplaatste dieren te vinden waarbij met name de zwartbonte krielhen van Jan Annen op viel. Tevens waren er nog F dieren van Bokke Lanting(zilverpel), Comb. Schootstra (goudpel), Richard Paulus(citroenpel) en Emiel Feringa(wit). We kunnen dan ook terugkijken op een gezellige dag met veel kwaliteit. Alle inzenders gefeliciteerd met de resultaten en we zien jullie dieren graag terug op de vele shows in het land!

 gp kr.hen jdd 2012

veertje goudpel

Dinsdag 6 mrt. 2012: We hebben een primeur: ons eerste Clubblad (in pdf.) op onze website.  Kijk bij het menu onder Clubbladen.

veertje goudpel

Zaterdag 15 jan. 2011: Oproep: mooie foto’s van onze Friese hoenders.

Voor op de website en eventueel andere naslagwerken van de Friese Hoender Club zijn we altijd op zoek naar mooie foto’s van het mooie Friese hoen en kriel. Heeft u thuis mooie foto’s van dieren op shows, bij u thuis in het hok, gefotografeerd in het veld enz. enz.?? Dan houdt de redactie van de website zich van harte aanbevolen. U kunt de contactgegevens vinden onder de kopjes “Bestuur en contact” en de “Foktechnische commissie”. Bij voorbaat dank! Hier kunt u de foto’s vinden !

veertje goudpel

Di. 26 nov. Clubshow bij de Waterpoortshow in Sneek.
Wat hebben we weer genoten van alle mooie Friese hoenders in de Veemarkthal in Sneek! Om u niet langer in spanning te houden als u er helaas niet bent geweest hebben we de foto’s inmiddels op onze fotopagina geplaatst. Het aantal ingeschreven dieren viel dit jaar wat tegen maar de getoonde dieren lieten schitterend zien hoe mooi het Friese hoender- en dwerghoenderras is. De verslagen van de keurmeesters vindt u in het eerstvolgende clubblad. De Friese klei en de zandkop bij Barneveld waren dit jaar de meest vruchtbare grond voor het opfokken van de winnaars, op een rijtje: