Harsewinkel, dé show

 

3 dagen en 2 nachten feest in Harsewinkel

We keken er al een tijdje naar uit maar vrijdag 31 oktober jongstleden was dan het eindelijk zo ver: de gezamenlijke Europese show voor Friese hoenders en krielen!  Met de auto’s volgeladen met fokkers en kippen vertrokken bijna 70 Friese hoenders en krielen richting Duitsland. Daar aangekomen was alles al tip top in orde, de prachtige hal was klaar voor de overstroming aan Friezen. Het inkooien was al met al nog een hele klus, normaal zetten de fokkers zelf de dieren in de kooien maar nu moest een klein groepje mensen dit doen. Desalniettemin erg leuk werk want het is elke keer een verassing wat de fokkers in de verzendkisten hebben gestopt en zo vaak heb je de kippen van de medefokkers(of concurrentie?) niet in de hand! Toen de hanen en hennen eenmaal te plek zaten konden de vervoerders/fokkers hun slaapplekken ook opzoeken. In Hotel Waldhof was het een gezellig samenkomen en lieten de Duitse en Nederlandse fokkersvrienden zich de schnaps, bier en appelsap goed smaken! De sfeer was na een kwartiertje alweer ouderwets goed in waarschijnlijk de oude keuken van de boerderij waarin het hotel zat. Voor sommigen was het een kort nachtje toen ze op de zaterdagochtend om zes uur iemand op de deur hoorden kloppen om ze wakker te maken voor de keuring…

In Duitsland is het op de HSS(clubshow) van de Sonderverein gebruikelijk voor de keurmeesters om voor de keuring gezamenlijk bij alle dieren langs te gaan. De gedachte hier achter is om het kaf al wat van het koren te scheiden en om meer uniformiteit(minder verschil tussen de keurmeesters) in de keuring te krijgen. Daarna begonnen de twee Duitse en twee Nederlandse keurmeesters aan hun klus. Killie Annen Schreef hierbij bij Bertus van Es, Willhelm Leißing bij Klaas van der Hoek, Jan v/d Meer bij Ulrich Rohrmus en Harm Jan Brink bij Leo Aistleitner. Het tempo zat er goed in want vlak na het middaguur waren de resultaten al bekend en konden de deuren van de show worden geopend.

De resultaten waren waarschijnlijk goed want ‘s middags was de sfeer in de Mehrzweckhalle al weer bijzonder goed. Al kan de koffie en het vele gebak daar wel eens aan bijgedragen kunnen hebben. ’S avonds had de vereniging in Harsewinkel een buffet geregeld in het bar gedeelte van de hal. De Schweinebraten, salade en andere groente lieten zich bijzonder goed smaken. De tafels werden al snel aan elkaar geschoven en  kon de gezellige avond met grote opkomst beginnen. Dat wat schnaps de lippen los kan maken weten wisten we inmiddels en dat was deze avond niet anders. De conclusie was al snel dat we deze evenementen of samenkomsten eigenlijk veels te weinig hebben en vaker zouden moeten doen. Enkele creatieve plannen die deze avond zijn bedacht horen we de komende jaarvergadering misschien nog wel van?!

De volgende ochtend zullen enkele mensen ongetwijfeld  wat minder fit zijn geweest dan de dagen er voor, geen ramp want het meeste werk was al klaar. Na een lunch met taart konden de dieren weer in de kisten voor een reis naar huis. Tijdens de reis naar huis konden we al even nadenken over de voornemens om over een paar jaar weer samen een show te organiseren maar dan in de Heimat van de Friese hoenders: in Sneek.

 


Harm Jan Brink en Gé Heezen met hun winnende hennen


Er zaten natuurlijk ook nog kippen in Harsewinkel, daarvan hieronder het verslag.

De grote Friese hoenders zaten in 7 verschillende kleurslagen in de kooien. Geelwitpel was hierbij zoals verwacht verreweg de grootste klasse met veel kwaliteit. Ulbe Braaksma was hier de enige Nederlandse inzender, hij moest echter in de Duitse inzenders zijn meerdere erkennen. Carina Aistleitner en Detlev Wenner toonden in Harsewinkel dat ze het fokken van deze kleurslag goed in de vingers hebben. Fraaie dieren met veel luxe die in kleur en tekening weinig te wensen over lieten. Carina wist met een uitmuntende hen de mooiste geelwitpel te showen. Bij de citroenpellen die na de geelwitpellen kwamen wist Roel Schraa de mooiste haan en hen te showen. In type, kleur en tentoonstellingsconditie staken zijn dieren ver boven de rest uit met hoge ZG en F beoordelingen. Bij de goudpellen ook redelijk veel concurrentie. Net als bij de citroenpellen wisten de Nederlandse dieren hier ook te overtuigen. Bij zowel de hanen als de hennen wist Harm Jan Brink de mooiste dieren te showen met als klap op de vuurpijl ook nog eens de mooiste van de grote Friezen, een goudpel hen met predicaat U97. Ook Roel showde nog een fraaie hen met veel rasuitstraling en een mooie pel. De Nederlandse dieren wisten hier met name te overtuigen in type en pelling.

De zilverpellen die hierna kwamen lieten ook mooie dieren zien zonder echt hoge uitschieters. Bij de hanen showde Leo Aistleitner de mooiste dieren met F en ZG95, allemaal hadden ze prima koppen en kleur. Ook in type voldeden deze hanen goed. Bij de hennen was de strijd wat groter. Ook hier trok Roel weer aan het langste eind met een F hen die prima pelling en kleur liet zien. De uitstekende resultaten van Roel leverden hem de hoogste gemiddelde score van ruim 95 punten op. Een fantastische prestatie. Wel moet hierbij gezegd worden dat Wenner en Aistleitner hem dicht op de hielen zaten met eveneens zeer hoge gemiddelde scores.

De Roodpellen zaten als laatste gepelde kleur in de kooien ingezonden door drie inzenders. Jan Annen showde hier de mooiste haan en hen. Bij de hanen vielen zijn dieren op door de juiste kleurnuance, de dieren van Florian Kannegießer moesten hierin hun meerdere erkennen maar konden in type en veerstructuur wel overtuigen. Ook bij de hennen zagen we hetzelfde beeld, de donkere uit Nederland en de lichtere uit Duitsland. Jan Annen showde hier een uitmuntende hen, een zeer compleet dier met fantastische kleur en in rust een heel mooi type. Kannegießer showde hier nog een mooi type dier met predicaat F. 

Tot slot zaten er nog 5 zwarte en 2 koekoek dieren. De zwarten van Hauska lieten wel potentieel zien maar misten wat showconditie wat ze veel punten koste. Bij de koekoeken kwamen de verschillen tussen het keuren in Duitsland en Nederland duidelijk naar voren. De haan die hier F kleur krijgt met zg tekening wordt in Duitsland sterk gedrukt omdat er een bijna gestreept dier met veel contrast wordt verlangd. De hen kreeg een O om een wat dakpanvormige inplant van de bovenste staartstuurveren. In Duitsland een O in Nederland 1 of 2 punten minder. Een leerzame ervaring dus.

 

Met 91 dieren zat er een hele mooie collectie krielen. Met name in Geelwitpel en citroenpel was er een moordende competitie met veel kwaliteit. Bij de geelwitpel krielhanen waren het Horst Cord Landwehr en jeugdlid Peter Ewig die de F hanen showden. Prachtige type dieren met een hele mooie staartpartij en kleur. Eigenlijk kon dit van de meeste geelwitpellen worden gezegd, qua type en kleur zijn ze een stapje verder dan in Nederland. Wel is het opletten voor kruisvleugels. Bij de hennen waren de F dieren van dezelfde Horst Cord Landwehr en Leo Aistleitner. Van buiten de kooi zaten er veel topdieren maar veel vielen op een slechte pelling in de handen tegen.

Bij de citroenpellen waren er gelukkig ook Nederlandse inzenders. Ryco Paulus showde de mooiste haan met een prima kleur. Een kleine wens over de kam hield hem van de F. Bij de hennen Fraaie dieren van Leo Aistleitner, Ryco Paulus en Martin Ewig. Jeugdlid Martin Ewig wist hier met een Uitmuntende hen de klasse te winnen. Een fraai gepelde hen met een hele mooie grondkleur. Bij de goudpellen regende het  O’s, hier kwam het verschil tussen Duitsland en Nederland qua keuren weer sterk naar voren. Een onregelmatige Nederlandse kam wordt al snel als vorktand gezien in Duitsland wat resulteert in nul punten. Wel vielen de types, grondkleur en pelling in positieve zin op. Bij de zilverpellen waren het kleine foutjes die de predicaten drukten. Met een prachtige witte kleur, pelling en staarttekening wisten Bokke Lanting en Ulbe braaksma nog wel F predicaten te behalen.

Bij de roodpellen een hele mooie collectie dieren van Gé Heezen. Twee haantjes hadden helaas een eendenvoet maar de eerste van de drie wist volledig te overtuigen met een F als resultaat. Bij de hennen een F, zg95 en een U die overtuigend de mooiste van de krielen werd. Een fantastisch type dier met een hele mooie tekening. De zwartbonte krielen van Jan Annen sloten de rijen met krielen af. Met name de jonge haan en de jonge hen  met (helaas) afschuifbare ring vielen op door een prima type en mooie bontverdeling. Jan had ze allemaal te koop zitten en gelukkig hebben al deze dieren weer een plekje gevonden bij een fokker in Nederland.

(zie hier de foto’s)