Gezamenlijke clubshow voorbereiding

Het is nog niet zo ver maar voor u er erg in hebt is het al 1 november, de dag dat de eerste gezamenlijke clubshow van de beide Friese hoenderclubs plaats zal vinden. Het decor van dit unieke gebeuren zal in het pittoreske Duitse Harsewinkel staan. Waarschijnlijk heeft u al het een en ander meegekregen over deze show maar op deze pagina kunt u binnenkort alles nog eens nalezen en enkele belangrijke documenten vinden.

Belangrijke data:
- Sluiting van de inschrijving in Nederland is 1 oktober 2014, graag opsturen of mailen naar Killie Annen of Jan van der Meer(zie Bestuur).
- Inkooien op vrijdag 31 oktober van 17.00 tot 22.00.
- De tentoonstelling is geopend op zaterdag 1 november van 15.00 tot 18.00 en op zondag 2 november van 10.00 tot 17.00.
 

Overige wetenswaardigheden:
* Er bestaat de mogelijkheid om uw dieren met groepsvervoer naar Duitsland te sturen.
* Op zaterdagavond 1 november zal er een gezamenlijk etentje en feestavond zijn.
* De Nederlandse inzenders mogen op zondagmiddag iets eerder uitkooien om niet al te laat thuis te zijn.

Belangrijke informatie voor inzenders:
- Vergeet niet uw Nederlandse fokkerskaart- en mobiele telefoonnummer door te geven aan Jan of Killie.
- Erg belangrijk: uw entformulier, geef dit mee aan de vervoeder van uw dieren of doe het in een plastichoes in de transportkist van uw dieren.
- Het geld voor het gezamenlijk transport(a €1,- per dier), bij het meegeven van de dieren gelijk aan de betreffende vervoerder meegeven.
- Het inschrijfgeld van de dieren moet bij het inkooien worden betaald. Indien uw dieren met het gezamenlijke vervoer meegaan het inschrijfgeld graag gepast in een enveloppe doen met uw naam er op, bij het meegeven van uw dieren aan de vervoerder deze enveloppe dan aan de betreffende vervoerder meegeven zodat dit in Harsewinkel eenvoudig aan de tentoonstellingspenningmeester kan worden gegeven. 

Hotels in Harsewinkel e.o.:
Op de site Harsewinkel.de kunt u links en vergelijkingen van een aantal hotels en andere verhuurders van vakantiewoningen/kamers vinden. Handig voor als u op zoek bent naar een kamer voor een of twee nachten! Hoe eerder u er bij bent des te groter de kans dat u een mooie plek in de buurt weet te vinden.

Duitse beoordelingskaarten:
De  beoordelingskaarten die in Duitsland worden gebruikt verschillen nogal wat van de Nederlandse. In Nederland is het gebruikelijk om elk onderdeel van het dier te voorzien van een beoordeling, iets wat in Duitsland niet gebeurt. De keurkaart is in ingedeeld in drie stukken. Respectievelijk: de pluspunten, wensen en de fouten. Bij de pluspunten worden de punten genoemd die in positieve zin opvallen. Bij de wensen zaken die net wat beter kunnen zoals een grondkleur die wat te rood is. Het gedeelte voor de fouten wordt gebruikt om zaken te benoemen die echt niet goed zijn en beter moeten,bijvoorbeeld een slechte veerstructuur. Eventuele uitsluitingsfouten worden ook bij dit laatste onderdeel neergezet. Zodra er bij  ”Mängel” iets wordt opgeschreven kan het predicaat niet meer hoger dan een G worden.

De puntenschaal is in Duitsland wel gelijk als in Nederland, een F is daar ook 96 punten maar wordt dan aangegeven met HV.
Uitmuntend V Vorzüglich 97 pnt
Fraai HV Hervoragend  96 pnt
Zeer Goed SG Sehr gut 95-93 pnt
Goed G Gut 92-91 pnt
Voldoende B Befriedigend 90 pnt
Onvoldoende U Ungenügend 0   pnt

Enkele voorbeelden:

 

Bij deze hen staat bij de Vorzüge(pluspunten), een mooi type, markante halskleur en mooie kam. Bij de Wünsche(wensen) staat vervolgens dat de grondkleur wat egaler van kleur moet. Bij de Mängel(fouten) staat er niets genoteerd. Eindpredicaat: ZG 94

Bij deze haan zien we datgene wat elke fokker nastreeft: de U(of V in Duitsland). In Duitsland wordt er dan op de keurkaart geschreven “Nach dem Zuchtstand vorzüglich”. Vrij vertaald betekend dit dat het betreffende dier op dit moment het hoogst haalbare binnen het ras en de kleur laat zien. De beoordelingskaart is verder helemaal leeg op de handtekening van de “Obman” na.  Deze Obman is een soort van opperkeurmeester die aan de keurende keurmeesters toestemming moet geven voor het geven van een U of een O (respectievelijk V of U in Duitsland).

 

Duits vakjargon:

Fries hoen Friesenhuhn
Fries hoen kriel   Zwerg-Friesenhuhn
1,0 Haan
0,1 Hen
Oud Alt
Jong Jung
Geelwitpel                 Gelb-weißgeflockt
Citroenpel Zitron-schwarzgeflockt
Zilverpel Silber-schwarzgeflockt
Goudpel Gold-schwarzgeflockt
Roodpel                   Rot-schwarzgeflockt
Roodbont                Rot-schwarzgeflockt mit weißen Federenden
Zwartbont                 Schwarz-weißgescheckt
Blauw                       Blau
Zwart Schwarz
Koekoek Gesperbert
Wit Weiß
Zandgeel Sandgelb

 

Om u alvast een voorproefje te geven hoe het er in vorige jaren in Harsewinkel uitzag:


(Foto’s www.friesenhuhn.de )