Archief ‘2013’ categorie

Koper & Verkoper

26 juni 2013

Vorige week schreven we al over komkommerweken in kippenland. Naast het uitbroeden, opfokken en de selectie zal je logischerwijs een plekje moeten zoeken voor je overtollige dieren. En dus dieren moeten verkopen. Meestal zijn dit prima dieren met kleine schoonheidsfoutjes. Bij een fokker komen de kippen vaak uit dieren die de rasstandaard goed benaderen. Voor de koper komen andere vragen op. Welk ras past bij mij? Hoeveel kippen? Groot of kriel? Eenmaal besloten friese kippen te gaan kopen, moet je nog beslissen welke kleur je aan gaat schaffen. Voor welke kleur ga je dan vervolgens?
Het Friese kippenras (groot) kent een verscheidenheid aan kleuren. Een tiental jaren terug  werd er beschreven hoe de verschillende kleuren er voor stonden. Alhoewel dit geen concrete cijfers zijn geeft dit toch een indruk.
Bij de grote Friese hoenders staan de zilverpellen, de goudpellen en de geelwitpellen er goed voor. Zwarte kippen en roodpellen zijn er ook genoeg, even¬als de citroenpel. De witte kip, de koekoek, de zwartbonten, de roodbonten, de blauwen en de zandgelen worden nog maar weinig aangetroffen”. Het lijkt dat er sindsdien weinig veranderd is qua ‘zeldzaamheid’. Sowieso doen de bekende gepelde kleurslagen het redelijk  goed,  Zilverpellen, Goudpellen en Geelwitpellen zien we regelmatig voorbij komen. De citroen- en roodpellen zien we minder.  Voor Roodbont (ook een gepelde kleurslag) waar het ronduit slecht mee gaat kan later dit jaar de balans opgemaakt worden. Dit jaar zijn verschillende fokkers bezig deze kleurslag nieuw leven in te blazen. De zwarte kip lijkt er slechter voor te staan dan een aantal jaren geleden. Wat toch onbegrijpelijk is voor zo’n mooie kleurslag, de vuurrode kopversierselen steken mooi af bij de dofzwarte (uniek, meestal is er een kevergroene glans bij andere rassen) kleur en blauwe poten. Blauw lijkt iets vooruit te zijn gegaan ten opzichte van een aantal jaren terug. De Witte kip, de Koekoek, Zandgelen en Zwartbonten blijven een zeldzaamheid.

Op internet worden tegenwoordig veel dieren aangeboden er wordt goed ingespeeld op de vraag naar kippen. En fokkers die fokken voor de verkoop proberen een graantje mee te pikken. Door populaire en zeldzame dieren aan te schaffen en hier vervolgens veel nakomelingen en broedeieren van te verkopen (tegen bodemprijzen). Hier gaat het minder om te kwaliteit en je ziet dan ook vaak dat dieren al op erg jonge leeftijd aan worden geboden. Verder worden de haantjes afgemaakt zodra ze als haantje zijn te herkennen, de kwaliteit die pas later te beoordelen is doet er niet zoveel toe. Als ze bij je komen om broedeieren willen ze vaak direct een heel aantal. Hoe kun je als fokker je onderscheiden van dit soort ‘broodfokkers’ zoals het ook wel word genoemd, fokkers die willen verdienen met hun kippenhandel?  En moeten we gaan concurreren met de prijzen die daar gevraagd worden(en hoe gaan we daar mee om als sportieve fokker)?  Ten eerste is het als fokker lastig concurreren omdat de dieren op het eerste gezicht op elkaar lijken. Al kun je als koper door je te verdiepen toch zelf enigzins een schatting maken van wat goede dieren zijn.Ten tweede kan er qua prijs lastig geconcurreerd worden omdat je als sportfokker dieren meestal langer aan moet houden. Verder heb je vaak meer kosten voor lidmaatschappen, ringen en al dan niet enten.
Bij de verkoop kun je duidelijk maken dat jou dieren komen uit tentoonstellingskwaliteit ouder dieren met een mooie foto erbij. Deze dieren zijn bij jou uiteraard te bezichtigen. Dieren ringen geeft een zekere duidelijkheid aan potentiele kopers. Verder is het aan de kopers zelf wat voor dieren ze kopen. Kwaliteit mag best een paar euro meer kosten. Hoe zouden we ons als fokkers verder kunnen onderscheiden? Boven alles door ons te blijven voordoen als ambassadeur van onze mooie Friese hoenders, geef potentiele Friese hoender houders advies en laat ze meegenieten van het schoon wat wij als fokkers in onze hokken hebben. Dit kunnen handelaren niet en hiermee onderscheiden we ons dan ook duidelijk!

PdH en  HJB