Actueel sept2018

24-09-2018:

U hebt deze week nog om jonge Friese hoenders of Friese krielen aan te melden voor de jongdierendag. Deze dag zal worden gehouden op zaterdag 6 oktober 2018 bij Rozenkwekerij Hartholt in Drogeham.

U komt toch ook met enkele dieren?

Aanmelden kan door een email te sturen aan Aeikoer@hotmail.com

Kosten zijn 1,50 euro per dier, bij uw totale opgave wordt 2,50 euro administratiekosten in rekening gebracht. Betaling kan contant worden gedaan op de keurdag, 6 oktober, aanvang 10 uur. Zie ook ons clubblad.

 veertje goudpel

1-7-2018:

Friese hoenderclub was aanwezig bij de open dag van het Fries landbouwmuseum in Goutum


Op 24 juni was een afvaardiging van de Friese hoenderclub. Ook aanwezig waren 3 Friese krielen en de stand met het informatiepaneel.


Veel bezoekers kwamen langs de verschillende stands. Informatie kon worden ingewonnen over Friese roodbonte koeien, het Friese melkschaap, de Friese hondenrassen, de Friese zwartbonte koe en de verschillende Friese fruit-, groente-, en boomrassen. Met veel dank aan Johannes Spyksma, grote initiator om deze levende Friese cultuur bij elkaar te brengen.

18-6-2018:

De club is aanwezig bij de open dag van het nieuwe Landbouwmuseum in Goutum op 24 juni. zodra er meer informatie is dan wordt deze aangevuld.

12-03-2018:

Jaarvergadering op zaterdag 17 maart 2018.

Locatie, Cafe Overwijk in Tijnje. Heawei 9, 8406 AV. Dit voor uw mogelijke routeplanner. Aanwijzing route: neem op de A7, Heerenveen - Drachten, de afslag Tijnje. Van zowel het noorden als vanaf het zuiden is deze afslag aangegeven. Kies boven aan de oprit richting Tijnje. Vanuit het zuiden linksaf, vanaf het noorden rechtsaf. U arriveert dan bij een rotonde. De locatie ligt aan deze rotonde, komt u vanaf Gorredlijk dan driekwart de rotonde nemen, vanaf Akkrum/Oldeboorn, een kwart de rotonde nemen.

Aanvang van de vergadering is 9.30 uur. U bent vanaf 9.00 uur welkom.

Het middagprogramma zal worden verzorgd door ons lid van verdienste en kippendokter Sibbele Westendorp. Hij zal heel veel facetten van het houden van kippen bespreken en is uiteraard bereid om vragen van fokkers te beantwoorden.

26-02-2018:

Begin deze week gaat het clubblad naar de drukker en dan aansluitend op de post. Dit clubblad betreft het zogenaamde vergadernummer.

Op zaterdag 17 maart 2018 zal de jaarvergadering worden gehouden. We vergaderen in de Tijnje, het dorpje langs de snelweg van Heerenveen naar Drachten, bij café Overwijk. Zodra het clubblad verzonden is zal ik via de website meer informatie geven over de bijzondere punten op de jaarvergadering.

Ook het middagprogramma is veel belovend en zeker ene bezoek waard: ons lid van verdienste en kippendokter Sibbele Westendorp zal vanuit zijn gezichtspunt zeker ingaan op boeiende aspecten van het houden van onze dieren.

25-01-2018:

Het bestuur vergadert maandagavond 29 januari. Heeft u nog zaken welke wij moeten bespreken, laat het even weten bij de secretaris, of via de contactmogelijkheid via de website.

28-12-2017:

Foutje in het clubblad:

De winnaar bij de krielen op onze jongdierendag was een geelwitpel van Alex Schootstra. Excuses voor de naam van de andere winnaar in het clubblad.

20-12-2017:

Namens het bestuur wens ik u allen goede feestdagen en een goed, gezond en hoenderrijk 2018.

Klaas van der Hoek

Resultaten van onze clubshow en van de rasgebonden Europese show ondergebracht bij Oneto.

Mooiste hen groot Geelwitpel hen van Harm Jan Brink

Mooiste grote haan Zilverpel van Roel Schraa

Mooiste oud groot Roodpel hen van Killie Annen

 

Mooiste kriel Roodpel hen van Gé Heezen

Mooiste haan zilverpel haan van Bokke Lanting

 

Oneto: 

Mooiste grote hen geelwitpel van Harm Jan Brink ook beste friese hoen van de Oneto en tevens Europa Champion

Mooiste haan groot Roodpel van Jan Annen

Mooiste hen kriel roodpel Jan van der Meulen ook beste Friese Kriel en  tevens Europa Champion

Mooiste haan kriel Geelwitpel van Horst Cord-Landwehr 

Europa champion Roodpel groot hen van Killie Annen

Europa champion overige kleuren groot koekoek hen Harm Jan Brink

Europa Meister (collectie in een kleur) 

Roodpel groot Leo Aistlaitner

Geelwitpel groot Wenner Detlev

15-11-2017:

Zaterdagmorgen, 25 november, rond 10 uur, na de koffie, bestaat de mogelijkheid om als fokker/inzender/belangstellende van Friese hoenders of Friese krielen om met de keurmeesters die gekeurd hebben op de Waterpoortshow, langs de kooien te lopen. Ze zijn bereid om vragen te beantwoorden aan de hand van de aanwezige dieren. Ieder is van harte welkom.

13-11-2017:

Waterpoortshow in Sneek:

In totaal zijn bijna 1200 dieren ingeschreven voor de show. Hieronder zijn 93 grote Friese hoenders en 69 Friese krielen. de organisatie kan nog schrijvers gebruiken op de keurdag. Bij belangstelling melden bij de organisatie: http://www.pkvsneek.nl/

Rasgebonden Europashow op Oneto in Enschede:

Hier zijn 85 grote Friese hoenders en 40 Friese krielen ingezonden.

1-11-2017:

Dit is momenteel de stand van zaken bij It Griene nest:

Er lopen nu nog een toom roodbont en een toom roodpel en van de zwart bonte alleen maar hennen en een toom citroenpel en 4 goudpel hennen.

Wie heeft tijdelijk onderdak voor deze krielen? Melden bij de secretaris of een van de bestuursleden.

29-10-2017:

Beste Friese, Fries hoen, fokkers,

Van 1-3 December wordt de aller eerste Europashow voor Nederlandse kippenrassen gehouden bij de Oneto in Enschede. Er worden hier veel fokkers en dieren verwacht vanuit heel Europa.Een prachtige moment om op deze fraaie locatie ook onze Friese hoenders en krielen een podium te geven en ons mooie ras te tonen aan een groot internationaal publiek. Onze collega’s uit Duitsland hebben reeds toegezegd met dieren te komen, wij kunnen dus zeker niet achter blijven vanuit het noorden.

Aangezien Harm Jan persoonlijk dieren in gaat sturen op deze show is hij bereid om een vervoerslijn uit Friesland te organiseren.

Wilt u ook insturen op deze show (En zo dus helpen om minimaal aan die 100 Friese hoenders te komen) maar vind u de reis te ver?  

Dan nodig ik u op verzoek van Harm Jan van harte uit om toch dieren in te sturen een gebruik te maken van deze vervoersmogelijkheid. 

Aangezien hij toch die kant uit gaat is het vervoer naar de show gratis! (voor de noordelijke Friese hoender en krielen fokkers). Harm Jan en een helper zullen er vervolgens zorg voor dragen dat uw dieren netjes worden ingekooid in Enschede. 

Het inkooien van de dieren is op donderdag 30 november.

Het aanleveren van de Friese dieren kan om 17.00 bij de McDonalds in Heerenveen of een half uur eerder in de Veenhoop.

Het ophalen van de dieren dient u wel zelf te doen. Dit kan op zaterdag 2 december (zie het vraagprogramma van de Oneto) of op zondag 3 december.

Voor info over de Oneto kijk op www.oneto.nl of op www.europashow.nl

Sluitingsdatum is uiterlijk 6 november a.s.

Met ons allen kunnen we van deze show een groot succes maken.

Harm Jan hoort graag (zo spoedig mogelijk) van u of u gebruik zou willen maken van het voorgestelde vervoer, ook voor overige vragen houdt hij mij aanbevolen.

Harm Jan Brink, harmen-janbrink@hotmail.com

 


18-10-2017:

Clubshow:

Het vraagprogramma van onze clubshow in Sneek is verschenen. De inschrijving sluit op 5 november. We hopen op een geweldig aantal ”Friezen”, groot en dwerg. De show wordt gehouden op 23, 24 en 25 november. Digitaal inzenden kan ook. Link: http://www.pkvsneek.nl/

Rasgebonden Europashow:

Reserveer ook het weekeinde van 2, 3 en 4 december. Dan wordt een Europese rasgebonden show gehouden van alle Nederlandse hoenderrassen. Deze wordt ondergebracht bij Oneto in Enschede. We verwachten in deze competitie 2500 dieren, waaronder ook zeker 100 Friese hoenders en krielen. Ook hiervoor is het vraagprogramma verschenen. Zie:  www.oneto.nl en/of www.europashow.nl.

Zaterdag 7 oktober is de jongdierendag gehouden in Drogeham. Er waren ruim 100 Friese hoenders en Friese krielen ingezonden. Joop Petter won de prijs voor de beste grote met een koekoekkleurige hen. Bij de krielen zegevierde een geelwitpel hen van Alex & Hans Schootstra. De toon is gezet, de andere fokkers maken natuurlijk nu hun plannen voor de komende shows.

08-10-2017:

Douwe Witteveen is met een zilverpel fries hoen jeugdkampioen geworden op de jeudgshow in Laren op zaterdag 16 september. Vanaf deze plek van harte gefeliciteerd.